fbpx

Asian Development Bank-MCQ

  1. Question- Which of the following is incorrect about Asian Development Bank-
  1. ADB is a multilateral financial institutions and regional development bank.
  2. The bank admits the members of the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP, formerly the Economic Commission for Asia and the Far East or ECAFE) and non-regional developed countries.
  3. ADB is an official United Nations Observer.
  1. 1 and 2 only
  2. 2 only
  3. 1, 2 and 3
  4. None

Explanation:

  • multilateral development bank (MDB) is an institution, created by a group of countries, that provides financing and professional advising for the purpose of development. MDBs have large memberships including both developed donor countries and developing borrower countries. MDBs finance projects in the form of long-term loans at market rates, very-long-term loans (also known as credits) below market rates, and through grants.
  • The regional development banks consist of several regional institutions that have functions similar to the World Bank group’s activities, but with particular focus on a specific region. Shareholders usually consist of the regional countries plus the major donor countries.
  • The bank admits the members of the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP, formerly the Economic Commission for Asia and the Far East or ECAFE) and non-regional developed countries.
  • ADB is an official United Nations Observer.
  • Ans- d

NOTE-

  • Give your valuable views/comments as it helps to team to keep providing you the content helpful to you. 
  • If you want more like International Dialogue/Meetings/Organizations/etc Videos/MCQs- Comment below.
  • JOIN NOW- Subscribe on Youtube and stay updated- Your Time is Precious Dont Miss any Content- https://www.youtube.com/channel/UCTusrL4XLGXukIN2GTAoq7g

 

2. Question- Who is the India’s governor on the board of the governors of the Asian Development Bank?

  1. Prime Minister of India
  2. Finance Minister of India
  3. Governor of Reserve Bank of India
  4. Foreign Minister

Explanation: 

  • Finance Minister of India is the India’s governor on the board of the governors of the Asian Development Bank and in his absence the finance secretary is the alternate governor.
  • Ans. b

3. Question- Which of the following country has the highest subscribed capital of the ADB?

  1. India
  2. USA
  3. Japan
  4. China

Explanation: 

  • Japan is the largest contributor in the subscribed capital of the country. currently it has 15.677% subscribed capital of the ADB followed by the USA 15.567% and China 6.473%.India is on the 4th  place having a capital share of 6.359%.
  • Ans.  c

4. Question- Where is the headquarters of the ADB?

  1. Dhaka
  2. Kathmandu
  3. Jakarta
  4. Manila

Explanation: 

  • ADB is headquartered in the “Ortigas Center” located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.
  • The ADB offers “hard” loans on commercial terms primarily to middle income countries in Asia and “soft” loans with lower interest rates to poorer countries in the region.
  • Ans. d

5. Question- Which of the following is the newest member of the ADB?

  1. Armenia
  2. Turkmenistan
  3. Luxembourg
  4. Niue

Explanation: 

  •  Niue as the bank’s 68th overall member and 49th from the Asia and Pacific region-2019.
  • From 31 members at the time of its establishment in 1966, ADB has grown to 67 members out of which 48 are from within Asia and the Pacific and 19 outside.
  • Ans. d

6.  Question- Which of the following is the main aim of the ADB?

  1. To create a trade block in the Asian continent to save the environment of the region
  2. To accelerate the social and economic development of the Asia and Pacific Region
  3. To establish a trade block in the Asia to deal with the competition coming from the European countries.
  4. None of the above

Explanation: 

  • The aim of the ADB is to accelerate the social and economic development of the Asia and Pacific Region.
  • ADB constituted ADB fund in 1974 which provides fund to Asian countries on concessional interest rates.
  • Ans. b

7. Question- Which of the following country has highest voting power in the ADB?

  1. USA .         
  2.  India .         
  3. China .               
  4. Japan

Explanation:

  • Japan has highest voting power in the ADB.
  • Japan has 12.840% voting power of total votes followed by the USA with 12.752% and China has 5.477%.
  • India (5.386) is on 4th position and Australia is on 5th position.
  • Ans. d

8. Question- About Members of the ADB which is incorrect-

  1. Members from Asia and Pacific only.
  2. Pakistan is not the member of ADB
  3. Among neighbouring countries after INDIA, China has highest voting power in ADB.
  1. 1 and 2 only
  2. 2 only
  3. 1, 2 and 3
  4. None

Explanation:

  • From 31 members during its inception in 1966, ADB has grown to encompass 67 members of which 48 hail from within Asia and Pacific and 19 developed countries are from outside.
  • Pakistan is the member of ADB (refer table above).
  • India neighbouring countries are- China, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Burma (Myanmar), Afghanistan, Sri Lanka, Maldives. (for voting power weightage refer table above) China is behind India but not after.
 Afghanistan 1966
 India 1966
   Nepal 1966
Pakistan 1966
 Sri Lanka 1966
China 1966
Bangladesh 1973
 Burma 1973
  • Ans- c

 

NOTE-

  • Give your valuable views/comments as it helps to team to keep providing you the content helpful to you. 
  • If you want more like International Dialogue/Meetings/Organizations/etc Videos/MCQs- Comment below.
  • JOIN NOW- Subscribe on Youtube and stay updated- Your Time is Precious Dont Miss any Content- https://www.youtube.com/channel/UCTusrL4XLGXukIN2GTAoq7g

648 total views, 4 views today

Please follow and like us:

One thought on “Asian Development Bank-MCQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!